Ewelina Węgiel - Jędra (Vipera Jędraffkowirunalis)
Jędra (Vipera Jędraffkowirunalis)
kuratorka: Maja Wolniewska
Opis gatunku i występowanie: Udomowiony gatunek ciemnozielonego węża z świecącymi, czerwonymi łuskami, które pulsują, gdy Jędra boi się, denerwuje. Płaska głowa, nieoddzielona od reszty ciała. Długość ciała: 90cm
Spotykany tam, gdzie żyją duże skupiska ludzi. Jędry znaczą swój teren. Polega to na rozprzestrzenianiu części naskórka, komórek.
Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Koro-NeoKapitalana udowodniły, że osobniki udomowione zachowują się inaczej od zdziczałych.
Relacja pomiędzy Jędrami i ludźmi ma charakter symbiozy. Traktują opiekuna jak zastępczego rodzica.
Odżywianie:
Nie są wymagające. Mogą nawet żywić się energią elektryczną.
Rozmnażanie:
Rozmnażają się zarówno płciowo, jak i bezpłciowo. U wielu Jęder rozmnażanie bezpłciowe ma wyjątkowe znaczenie.
Warto wiedzieć:
Hodowane przez ludzi w okresie zimowym. Kojarzone z historiami, ciepłem, ogniskiem domowym. Długie okresy pulsowania łusek mogą powodować ból, cierpienie, a w najgorszych sytuacjach- śmierć.
___
„Musimy tu i teraz wziąć odpowiedzialność za nasze życie na Ziemi wraz z innymi (także z wirusami), za nasz wspólny los. Taki jest nakaz, jaki ten patogeniczny okres kieruje do ludzkości” (Achille Mbembe).
Artystka
Ewelina Węgiel (ur. 1996) Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie, IV rok, Wydział Grafiki.
Jest artystką wideo, fotografką i graficzką. Interesuje ją quasi-dokumentalna praca z lokalnymi społecznościami. Oprócz krakowskiej ASP, uczyła się w Zurich University of the Arts oraz Universitat der Kunste w Berlinie.

Przedsiębiorca
Piekarnia Lecha Jędryki sięga swymi korzeniami roku 1948. Wtedy to Aleksander Krysiak wraz z żoną
Heleną wydzierżawił budynek piekarni przy ul. św. Rocha 56 w Częstochowie.
Dziś Piekarnia „Jędryka” jest nowoczesnym zakładem o ugruntowanej
pozycji na rynku. Obecnie zatrudnia kilkadziesiąt osób i posiada własną sieć sklepów firmowych.
„Piekarnia istnieje od ponad 70 lat i jest jedną z najstarszych w mieście. Jesteśmy rodzinną firmą – to już trzecie pokolenie piekarzy, a w Częstochowie niemal każdy kojarzy nasze nazwisko. Stosujemy tradycyjne receptury, a na tle konkurencji wyróżniamy się różnorodnością asortymentu. Kilka lat temu, idąc z duchem czasu, jako dodatkową działalność otworzyliśmy „kanapkarnię”, gdzie serwujemy kanapki, sałatki, jogurty, smoothie; to przyciąga młodszych klientów. Przede wszystkim zawsze chciałem robić to, co będzie smakowało mi samemu – i to się udało.
Jesteśmy otwarci na młodych i ich sztukę! Podoba nam się wizja artystki, z którą współpracujemy.
Naszą piekarnię do projektu zgłosił agent ERGO Hestii Rafał Książek – znamy się od lat, nasze dzieci chodziły razem do klasy, ale jest też naszym stałym klientem”
– Cezary Jędryka
