• miejsce Online
  • data 29 marca 2020

Sztuka od kuchni. Cykl spotkań 29.03 – 09.05

Zamknięci w domach przypominamy sobie o wartości wspólnego gotowania. Podczas cyklu wykładów o wielkich artystach oraz ich przepisach kulinarnych zajrzymy do domu Fridy Kahlo, Pabla Picassa czy Marcela Duchampa, aby poznać ich autorskie przepisy, nie tylko na życie.

Prowadzenie: Magdalena Kąkolewska, Maja Wolniewska, Anna Palacz-Brzezińska

29.03 – Frida Kahlo
Malarstwo Fridy Kahlo kojarzą chyba wszyscy: barwne kompozycje i charakterystyczne autoportrety malarki zdobyły serca odbiorców na całym świecie. Jak wyglądało prywatne życie artystki? Dlaczego kochała meksykański folklor? Co lubiła jeść i jakie dania przygotowywała ukochanemu Diego Riverze?

04.04 – Salvador Dali
„W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Kiedy miałem siedem – Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości. Gdy miałem lat piętnaście, chciałem być Dalim i zostałem nim”. Zapraszamy do świata Salvadora Dalego, na spotkanie z jego surrealistyczną sztuką i równie surrealistyczną kuchnią.

18.04 – Georgia O'Keeffe
Znakiem rozpoznawczym O'Keeffe są malowane w charakterystyczny sposób kwiaty i rośliny, nie każdy jednak wie, że malarka była nie tylko niezwykle utalentowaną artystką, ale także miłośniczką zdrowego odżywiania. Dodatkowo O'Keeffe było jedną z pionierek tego, co dziś nazywamy garderobą kapsułową. Jej minimalistyczne stroje idealnie sprawdzały się zarówno podczas malowania nowych prac, jak i spacerów po pustyni.

25.04 – Marcel Duchamp
Francuski malarz i rzeźbiarz Marcel Duchamp to chyba najbardziej rozpoznawalna postać związana z prześmiewczym ruchem artystycznym dadaistów z początków XX wieku, pretendującym do miana „antysztuki”. To Duchamp wstawił do galerii sztuki pisuar szumnie nazywając go „Fontanną” czy domalował wąsik Monie Lizie dopisując pod jej wizerunkiem dwuznaczny komentarz. Obrazoburca czy geniusz, artysta czy skandalista? Zapraszamy do poznania Marcela Duchampa od kuchni i spróbowania dań w stylu dada.

02.05 – Pablo Picasso
Tego artysty chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pablo Picasso, hiszpański malarz, rzeźbiarz, grafik i ceramik, to jedna z najważniejszych postaci sztuki XX wieku. Współtwórca kubizmu dożył sędziwego wieku 92 lat, w trakcie których nie tylko przeprowadził liczne artystyczne rewolucje, ale także wiódł barwne życie towarzyskie i uczuciowe – aż ciężko uwierzyć, że życiorys jednego człowieka może pomieścić tyle historii! Zapraszamy do poznania Picassa „od kuchni” przez pryzmat mało znanych faktów z jego biografii, ale także jego kulinarnych upodobań i oryginalnych przepisów.

09.05 – Ed Ruscha
Ed Ruscha to tworzący do dziś amerykański twórca związany z nurtem pop artu. Zasłynął w latach 60. albumem artystycznych fotografii przydrożnych stacji benzynowych Kalifornii czy Teksasu – wydawnictwo było jednym z pierwszych historii art booków, czyli dzieł sztuki w formie książki. Pejzaże prowincjonalnej Ameryki pojawiają się także na jego płasko malowanych, syntetycznych obrazach opatrzonych licznymi tekstami, czy to tabliczek informacyjnych i bilbordów, czy zdań naniesionych na obraz zupełnie niezależnie od „tła”. Pogranicze amerykańsko-meksykańskie fascynuje go jednak nie tylko w sztuce, ale także w kuchni. Wraz z historią artysty „od kuchni” serwujemy jego przepis na kaktusowy omlet.  

Następny